Čuvari prošlosti

Ustanova
“Ivan Matetić Ronjgov”

 

… Uz tolike prijatelje folklora, a ja sam.. Sam – samcat…

… I svi ostali prijatelji stvari, za koju ja lomim koplja već više od pola vijeka, svi ste Vi – s imenom i prezimenom i bez mene – sami.

Sami dokle god ne sazrije u nama saznanje, da bez organizacije posao ostaje jalov…

pisao je Ivan Matetić Ronjgov u svojoj Poslanici prijateljima folklora, upućenoj 18. svibnja 1958. dr. Vinku Tadejeviću i suradnicima. Naime, spas čakavskog folklora, posebno onog glazbenog, Matetić je vidio u osnivanju Udruženja folklora…

Iako ostvarenje svog sna Matetić nije dočekao, nije ostao sam! Godine koje su uslijedile potvrdile su vrijednost njegova neumornog rada na proučavanju narodne glazbe rodnoga mu kraja i nastojanja da pronađe sustav u melodiji i harmoniji te glazbe, kako bi mogla poslužiti kao osnova za stvaranje umjetničkih djela.

Pronicanjem u bit te glazbe i njezinim zaokruživanjem u teoretski sustav, Matetić je otvorio mogućnost korištenja elemenata istarsko-primorske narodne glazbe u umjetničkoj skladbi.

Glavna mu je želja bila “… da se uznastoji iz petnih žila da se ta naša 13 stotina godina stara narodna muzika ne izgubi preko noći, nego da živi i dalje, barem dotle dok svi njezini interesantni ritmički i melodijski elementi ne uđu u umjetničku muziku, a onda tek neće propasti.