Putujete li kao dama?

Damski suncobran, kraj 19. st.
Zbirka osobnog turističkog inventara

Hrvatski muzej turizma

Jeste li znali da u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji možete pogledati damski suncobran s kraja 19. stoljeća, ručno izvezen, a bio je vlasništvo Marije von Vallentsits (1906.-1992.). Naslijedila ga je od svoje majke, a cijela je obitelj rado zimovala u Opatiji, a ljetovala u Slavoniji (imanje u Siraču), pa je ovaj suncobran zaista i šetao Opatijom i Slavonijom.

Rekviziti dokolice, ukrasni detalji i predmeti hedonizma  koji se koriste u slobodno vrijeme, vrijeme odmora (šetnje, rekreacije, zabave) predmeti su koje, između ostalog, prikuplja Hrvatski muzej turizma. Među predmetima Zbirke osobnog turističkog inventara nalazi se damski suncobran s kraja 19. stoljeća.

Svaka dama koja je iole držala do sebe birala je prikladnu odjeću i opremu za putovanje i očekivane društvene događaje u odabranoj, razvikanoj i razmetnoj turističkoj destinaciji. Rafiniran dizajn i kvalitetna izrada bili su odraz njezinog statusa, a osobita pažnja posvećivala se usklađenosti svih dijelova opreme i konačnog izgleda prije pokazivanja u javnosti. Da bi sve bilo savršeno, vodila se briga o najsitnijim detaljima i bilo je potrebno na put ponijeti ‘brdo’ prtljage.

Dami je bilo apsolutno nezamislivo biti bez lepeze s istim monogramom kao i na neseseru u kojem je bilo i opijuma za smirenje  živaca razdraženih brojnim naporima na putovanju. Sjećanje na neugodnosti brzo je iščezavalo u mirisnim mediteranskim perivojima, kojima je u poslijepodnevnim satima lagano šetala, zaklonjena od sunca bogato izvezenim suncobranom, dakako s istim monogramom.

Damski suncobran, ručno izvezen, bio je vlasništvo Marije von Vallentsits (1906.-1992.). Naslijedila ga je od svoje majke Marije von Vallentsits rođ. Khern, supruge Aladara von Vallentsitsa. Aladarov otac, Anton pl. Vallentsits bio je kraljevski (ugarski) savjetnik i carsko-kraljevski komornik, viceguverner i gradonačelnik Rijeke. Majka Ludovica bila je kći bogatog riječkog industrijalca Francesca Jellouschega.

Aladar von Vallentsits, kada mu je dopuštala služba, rado je s obitelji zimovao u Opatiji, a ljetovao u Slavoniji (imanje u Siraču), pa je ovaj suncobran zaista i šetao Opatijom i Slavonijom.